Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με... δόντια στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτική άνοδος στις ευρωαγορές. Ώθηση από τα κινεζικά στοιχεία και τα αποτελέσματα της Alcoa. Πρωταγωνιστούν οι μεταλλευτικές. Μεγαλύτερα τα κέρδη στο Νότο. Οριακές κινήσεις στα futures της Wall.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με πρωταγωνιστή τον κλάδο των μεταλλευτικών μετά και τα απροσδόκητα αποτελέσματα της Alcoa, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,03% στις 7664 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,52% στις 3686 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,48% στις 6.307 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 0,91% στις 7858 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 1.62% στις 5648 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1.09% στις 15.410μονάδες.

Η Κομισιόν άλλωστε, δια στόματος Όλι Ρεν έδωσε σήμερα το πράσινο φως στη μεταβατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι να προχωρήσει στην επίσπευση της καταβολής οφειλών του Δημοσίου ύψους 40 δισ. ευρώ σε ιδιώτες προμηθευτές. Σχέδιο που οι Financial Times χαρακτήρισαν τη μεγαλύτερη ίσως χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στην Ιταλία κατά τα δύο τελευταία χρόνια.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street.

Στην Κίνα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Μάρτιο σε επίπεδα χαμηλότερα των προβλέψεων, στο 2,1%. Η εξέλιξη αυτή αν μη τι άλλο δίνει ευέλικτα περιθώρια για την άσκηση νομισματικής πολιτικής στην Κίνα.

Παράλληλα, η περίοδος αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ εγκαινιάστηκε με την Alcoa, η οποία εξέπληξε άπαντες ανακοινώνοντας αύξηση κερδών κατά 53%.

Έτσι, ο ευρύτερος κλάδος των μεταλλευτικών και των εμπορευμάτων πρωταγωνιστή κατά τη σημερινή συνεδρίαση και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης των μεταλλευτικών εταιριών καταγράφει άνοδο 1,9%. Η BHP Billiton ενισχύεται κατά 1,9% και η Rio Tinto κατά 2,9%. Η Repsol καταγράφει άνοδο 0,9% καθώς ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αλγερία.

Κέρδη 1,1% καταγράφει και η μετοχή της Lagardere η ποία ανακοίνωσε ότι βγαίνει από την EADS μέσω της πώλησης του ποσοστού της. Αντιστοίχως η μετοχή της EADS καταγράφει πτώση 3,6%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v